ESCOLETA – La nostra filosofia

El nostre objectiu

Ens hem proposat ajudar els nens a convertir-se en éssers feliços i responsables, envoltant-los d’un ambient càlid i agradable que faciliti l’aprenentatge. Intentem reconèixer les seves necessitats, interessos i desitjos, respectant el moment evolutiu de cada nen.

Acompanyem sense estereotips, fomentant la cooperació, la responsabilitat (personal i social), l’estimació de la bellesa i de les coses ben fetes, i la resolució dels conflictes per la via del diàleg i l’enteniment mutu.

Els principis

Ens basem en els següents valors i principis:

  • La llibertat: Cada individu és lliure de sentir, pensar, fer allò que sigui més adient per a ell en cada moment, sempre sense perjudicar el grup o el medi.
  • La democràcia: MOMO funciona com un petit país democràtic, tant dins dels seus espais com a nivell de la seva gestió. No hi ha una veu que dirigeixi, els compromisos són assumits lliurement i des del pacte col·lectiu, obert i honest. No existeix l’esperit competitiu, ja que els adults acompanyants no valoren els progressos o els resultats; únicament posen paraules als esforços dels nens.
  • La autonomia: Cada individu assumeix voluntàriament drets i deures, afronten els seus propis problemes i se’n responsabilitzen, creant les seves pròpies conviccions i raonaments.
  • El respecte: Els acompanyem en els seus temps, necessitats i desitjos, valorant-los i adaptant-nos a cada individu. Oferim un espai on el nen té l’oportunitat de crear, experimentar, compartir, demanar, esperar, escollir, gaudir… al seu ritme i sense por a ésser jutjat o a equivocar-se.
  • El joc: Nombrosos estudis han descobert la importància cabdal del joc dins el desenvolupament infantil. Des de l’activitat de lleure, que proporciona alhora un entorn emocional favorable, és fàcil desenvolupar la solidaritat, el treball col·lectiu, la socialització, les bases de les ciències, la lectoescriptura, etc. Aprenem més i millor en entorns positius, alegres, respectuosos i oberts.
  • La diversitat: Les activitats es realitzen de forma conjunta, sense discriminació de gènere, edat, llengua materna, provinença, etc. El nen aprèn de forma natural a assumir la diversitat en el seu dia a dia, a acceptar-la i a valorar-la.
  • La curiositat: Confiem en les capacitats innates del nen per aprendre al seu propi ritme mitjançant el joc, la curiositat i les seves vivències. Intentem mantenir encesa l’espurna de la curiositat, natural en tots els nens, valorant els seus esforços, oferint-los nous reptes.